۱- دوربین و رزولوشن عکس
میلیونها پیکسل هستند که یک حسگر عکس را در دوربین دیجیتال میسازند و هر کدام از آنها تقریبا یک مربع حساس به نور است. هر پیکسل نوری را که به آن میتابد اندازه میگیرد و ثبت میکند. این پیکسل ها را بدون زوم کردن روی عکس نمی توان مشاهده کرد. بعد از بزرگ کردن یک عکس میتوانید ببینید که کل عکس شبکهای از خطوط به هم پیوسته است که به صورت سطر و ستون در کنار هم قرار گرفتهاند و جعبههای مربعی شکل کوچکی را ایجاد کردهاند که هر کدام رنگ خاصی دارد. این جعبهها پیکسل هستند. رزولوشن (وضوح) توانایی دوربین در دستهبندی و ارائهی موثر اطلاعات تفکیکی عکس است که منجر به درک جزئیات، الگوها و بافتها میشود و به بیان دیگر مبین این است که عکس چقدر میتواند بدون تار شدگی یا از دست دادن میزان خاصی از اطلاعات بزرگنمایی شود. رزولوشن دوربین و عکس بر حسب واحد پیکسل بر اینچ یا PPI شناخته میشود.
۲- اندازهگیری رزولوشن
رزولوشن را میتوان با شمردن تعداد پیکسلها بر حسب ابعاد طول و عرض شناخت. به عنوان مثال یک سازنده
دوربین وضوح
دوربین خود را ۳۹۰۴ در ۲۵۹۸ (عرض و طول) پیکسل بیان میکند ک به بیان دیگر این
دوربین دارای ۳۹۰۴×۲۵۹۸=۱۰,۱۴۲,۵۹۲ پیکسل است. اگر این عدد را به یک میلیون تقسیم کنیم، رقم نهایی ۱۰,۱ مگا پیکسل می شود (یک مگاپیکسل معادل یک میلیون پیکسل است). در نتیجه رزولوشن عکسی که می گیرد نیز ۱۰٫۱ مگاپیکسل یا ۱۰٫۱MP خواهد بود.
۳- راهنمای رزولوشن تصویر در چاپ
در این بخش یک قانون اساسی وجود دارد – هر چه تعداد پیکسلهای یک عکس بیشتر باشد، اطلاعات آن بیشتر و در نتیجه رزولوشن (وضوح) نیز بیشتر است. وضوح بیشتر نیز جزئیات بیشتر به همراه دارد و اینها همه با هم به شما اجازه میدهند که پرینتهای بزرگتری از عکس خود داشته باشید که همگی یکنواخت، دقیق و زیبا باشند.
۴- رزولوشن اسکنر
اسکنر واسط بین فرمتهای غیردیجیتال با دیجیتال است. هر عکس آنالوگی را میتوان با استفاده از یک اسکنر تبدیل به عکس دیجیتال کرد. سوال این است که عکس نهایی چقدر واضح و شارپ خواهد بود؟ وضوح یک اسکنر با چند جفت عدد مشخص میشود؛ اعدادی مثل ۳۰۰×۳۰۰ ppi 600×600 ppi یا ۲۴۰۰×۴۸۰۰ ppi. اسکنر بصورت افقی و عمودی روی عکس جابجا میشود و این اعداد که بیانگر رزولوشن هستند به دست می آیند. این جابجایی در حین عملیات تبدیل یک عکس آنالوگ به دیجیتال صورت میگیرد. هر چه عدد ppi بالاتر باشد، اطلاعات بیشتری به صورت پیکسل پیکسل ذخیره میشوند و در نتیجه جزئیات، وضوح و دقت رنگ بیشتری ثبت می شوند. پس بعدا قابلیت ویرایش بیشتری نیز وجود خواهد داشت. هنگامی که یک عکس را از محیط آنالوگ به دیجیتال منتقل میکنید احتمالا عکس به کمی تمیز کاری هم نیاز پیدا می کند. وضوح بالاتر اسکن همچنین شما را قادر میسازد که پرینتهای بزرگتری نیز بگیرید. به منظور اسکن و سپس پرینت عکسها حداقل نیاز به وضوح ۳۰۰ ppi و ۶۰۰ ppi دارید که برای اسکن کردن فایل ها با گرافیک خطی در ابعاد اصلیشان پیشنهاد می شود.
۵- رزولوشن مانیتور
مانیتورهای کامپیوتری به صورت قطری و بر حسب اینچ اندازهگیری میشوند. در نتیجه تصویری که نمایش داده میشود ترکییی از مربعهای افقی و عمودی است که پیکسل نامیده میشوند. تعداد کل پیکسلهای قابل نمایش روی صفحه مانیتور، وضوح (رزولوشن) تصویر نامیده میشود. رزولوشن در مانیتورها معمولا به صورت یک جفت عدد بیان میشود؛ مثلا ۱۴۴۰ × ۲۵۶۰ که این اعداد به معنی وجود ۲۵۶۰ پیکسل افقی و ۱۴۴۰ پیکسل عمودی در مانیتور میباشد. سایزهای رایج مانیتور ۸۰۰ در ۶۰۰، ۱۰۲۴ در ۷۶۸، ۱۲۸۰ در ۱۰۲۴ و ۱۶۰۰ در ۱۲۰۰ هستند که به ترتیب SXGA، XGA، SVGAو UXGA نامیده می شوند. عدد واقعی پیکسلها بر اینچ علاوه بر رزولوشن به ابعاد مانیتور نیز بستگی دارد. نمایش یک عکس با رزولوشن ثابت در مانیتوری با ابعاد بزرگتر، متفاوت خواهد بود؛ چرا که این پیکسلها در کل سطح صفحه پخش شدهاند. هر پیکسل در مانیتور ترکیبی از سه رنگ قرمز، سبز و آبی میباشد. این المانهای کوچک که یک تصویر را روی مانیتور تشکیل میدهند، پیکسل نامیده میشوند در نتیجه وضوح مانیتور نیز به صورت پیکسل بر اینچ مربع یا PPI مشخص میشود.
۶- رزولوشن پرینتر
رزولوشن پرینتر به توانایی آن در بازسازی دقیق عکس گفته می شود که بر حسب نقطه (نقطه های رنگ) بر اینچ – DPI یا Dots per inch مشخص می شود. پرینتر لیزری روی میزتان دارای رزولوشن ۶۰۰ dpi است در حالی که پرینتر های جوهرافشان دارای رزولوشن ۲۴۰۰ dpi یا بالاتر هستند. دلیل dpi بالاتر پرینتر های جوهرافشان، چاپ تصاویر
عکاسی است که جزئیات زیادی همچون سایه دارند. پرینتر های جوهر افشان برای چاپ (حداقل CMYK تا رنگ های مشکی)، ۴ تا ۱۰ رنگ دارند. نباید فکر کنید اگر پرینتر رزولوشن بالاتری داشت عکس بهتری هم چاپ می کند چراکه رزولوشن عکس در کامپیوتر هم باید بالا باشد تا هنگام پرینت به جای بزرگنمایی پیکسل ها یک عکس واضح و شارپ داشته باشید.
جمعبندی
رزولوشن در
عکاسی دیجیتال معمولا موجب سردرگمی میشود چرا که هر کدام از ابزارهای کار
عکاسی دیجیتال رزولوشن مربوط به خود را دارند و با یکدیگر متفاوت هستند و این مقادیر نیز با یکدیگر قابل مقایسه نیستند. البته لازم است که درکی صحیح از ارتباط وضوح ابزار مختلف با یکدیگر داشته باشید تا بتوانید بهترین تصویر ممکنه را به عنوان محصول نهایی بدست آورید. طبیعتا عکس هایی که با
دوربین ۱۲ مگاپیکسلی گرفته می شوند برای ارسال روی شبکه های اجتماعی وب، بیش از حد بزرگ بوده و همچنین یک پرینتر با کیفیت ۳۰۰ DPI برای چاپ کارهای هنری ظریف مناسب نیست. پس تمام پولتان را صرف بالابردن رزولوشن نکنید چراکه می توان آن را جاهای بهتری نیز خرج کرد (مثلا برای خرید یک لنز بهتر که هرگز نباید از آن صرف نظر کنید).